Σε μια δήλωση που προκάλεσε χαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ο οποίος ανέφερε ότι θα ήθελε να πεθάνει ως μάρτυρας.

«Θεού Θέλοντος, θα ήθελα να πεθάνω ως μάρτυρας, για την θρησκεία μου, το έθνος μου και την χώρα» δήλωσε στο περιθώριο μιας συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα, ο Τανέρ Γιλντίζ

Ερωτηθείς επανειλημμένως για τις δηλώσεις του αυτές που προκάλεσαν έκπληξη στο ακροατήριο, ο υπουργός- ένας ευσεβής μουσουλμάνος- εξήγησε ότι επρόκειτο για μία ευχή που πρέπει να την κατανοήσει κανείς αποκλειστικά σε φιλοσοφική βάση. 

Η Άγκυρα ξεκίνησε έναν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» την 24η Ιουλίου, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του PKK, ωστόσο στοχοθετεί κυρίως τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι, ως απάντηση, τερμάτισαν την εκεχειρία που βρισκόταν σε ισχύ με την Άγκυρα από το 2013.
Έκτοτε, οι επιθέσεις είναι συχνές και περισσότερα από 40 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης έχουν σκοτωθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. 

«Ο Τανέρ Γιλντίζ επιστρέφει σπίτι του συνοδευόμενος από 750 σωματοφύλακες και κατόπιν ελπίζει ότι θα γίνει μάρτυρας» έγραψε σε ειρωνικό τόνο ένας χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Τζουμά Τζιχάν. 

«Τι σε σταματάει;» σχολίασε στο Twitter o τηλεοπτικός δημοσιογράφος, Ρουστέμ Μπατούμ, που δεν έκρυψε την οργή του «για αυτά τα ψέματα».
Οι δηλώσεις σχετικά με την τιμή που αποτελεί για έναν μουσουλμάνο το να πεθάνει ως μάρτυρας επαναλαμβάνονται συχνά από τα χείλη των κυβερνώντων ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Σε επίσκεψή του στη βόρεια Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στο περιθώριο της κηδείας ενός στρατιώτη: «Τι ευτυχία για την οικογένειά του, τι ευτυχία για τους οικείους του» να γνωρίζουν ότι ο νεαρός άνδρας πέθανε ως «μάρτυρας». 

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο τους συμπατριώτες του ότι θα έπρεπε να είναι έτοιμοι «να θυσιάσουν τους γιους τους» στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία.
Τις δηλώσεις αυτές δεν τις άφησαν ασχολίαστες οι χρήστες του διαδικτύου που υπογράμμισαν την κοινωνική καταγωγή- ιδίως από τη μεσαία τάξη- των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στα αντίποινα του PKK και το γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο για εκείνους να αποφύγουν να υπηρετήσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Ο υπουργός Ενέργειας είχε μάλιστα διαψεύσει ότι ο γιος του είχε πληρώσει προκειμένου να μην κληθεί να υπηρετήσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.