ΔΙΕΘΝΗ

Η Unicef καταδικάζει την φονική επιδρομή στην Υεμένη

Δημοσίευση 20 Αυγούστου 2015, 09:11 / Ανανεώθηκε 20 Αυγούστου 2015, 09:55
Η Unicef καταδικάζει την φονική επιδρομή στην Υεμένη
Facebook Twitter Whatsapp

Στην καταδίκη της πρόσφατης αεροπορικής επιδρομή στην Υεμένη από την οποία σκοτώθηκαν 13 εκπαιδευτικοί και 4 μαθητές τους προχώρησε η UNICEF. 

Στην καταδίκη της πρόσφατης αεροπορικής επιδρομή στην Υεμένη από την οποία σκοτώθηκαν 13 εκπαιδευτικοί και 4 μαθητές τους προχώρησε η UNICEF. 

O διεθνής οργανισμός προειδοποίησε ότι αν η σύγκρουση στην χώρα αυτή συνεχιστεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά είναι πιθανόν να υποφέρουν από υποσιτισμό πριν από το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ:

Στην Υεμένη κατά μέσον όρο 8 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά από την κλιμάκωση της σύγκρουσης τον φετινό Μάρτιο. Την ώρα που ο άμεσος αντίκτυπος στα παιδιά είναι φοβερός, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της Υεμένης είναι τρομερές --η UNICEF υπολογίζει ότι 1,8 εκατομμύρια παιδιά είναι πιθανόν να υποφέρουν από υποσιτισμό πριν από το τέλος του έτους. 

Σύμφωνα με την UNICEF περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη δεν έχουν πρόσβαση πλέον στις βασικές υπηρεσίες υγείας και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό και τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής εν μέσω της σύγκρουσης που μαίνεται στην χώρα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι πολεμούν με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην Σαουδική Αραβία.

Επίσης ένας συνασπισμός αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε μια προσπάθεια να απωθήσει τους Χούτι από περιοχές που έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

"Χθες το βράδυ 13 εκπαιδευτικοί και 4 μαθητές τους πλήρωσαν το πιο τρομερό τίμημα στην συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη --σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε ένα γραφείο δασκάλων στο Αμράν, βόρεια της Σαναά. Είκοσι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, τραυματίστηκαν", διευκρινίζει ο Λέικ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Η επίθεση αυτή έγινε την Τρίτη, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπισμού, που τιμάται στις 19 Αυγούστου.

"Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού θα πρέπει να είναι η τελευταία κατά την οποία θρηνούμε τον θάνατο τόσων παιδιών και αυτών που τα υπηρετούν", υπογραμμίζει ο ίδιος.

Οι συγκρούσεις στην Υεμένη έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.900 πολιτών και τον τραυματισμό περισσότερων από 4.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επίσης περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας.