Η 1η του Νοεμβρίου προτάθηκε σήμερα από την εκλογική επιτροπή στην Τουρκία ως η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τερμάτισε επίσημα τις προσπάθειες εξεύρεσης ενός μικρότερου εταίρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού την Τρίτη, δύο και πλέον μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, επιστρέφοντας την εντολή στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί αναπόφευκτα σε νέες εκλογές, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

"Τα κόμματα θέτουν τις δικές τους απόψεις για την προτεινόμενη ημερομηνία και μετά θα επιδιωχθεί μια συμφωνία. Η 1η και η 22α Νοεμβρίου είναι ημερομηνίες κατάλληλες για εμάς", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με μια αύξηση της δράσης ένοπλων οργανώσεων, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και νωρίς σήμερα βύθισε την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό 3 προς 1 έναντι του δολαρίου – μια βουτιά περίπου 22% μέχρι στιγμής φέτος.