Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αναπτυχθούν τα στρατεύματα της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία, στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης που κηρύχθηκε στη χώρα λόγω της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές για την προστασία των κρατικών συνόρων και επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο σε περιορισμένο αριθμό παράτυπων μεταναστών, από ευάλωτες κατηγορίες, που χρήζουν άμεσης ανάγκης.

Στο μεταξύ νέα επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα στην μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης έπειτα από προσπάθεια των αρχών των Σκοπίων να αφήσουν ομάδα προσφύγων να περάσει τα σύνορα. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, με γκλομπς στα χέρια, προσπάθησαν να κατευνάσουν τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επιτρέπουν σε ευπαθείς ομάδες -κυρίως γονείς με παιδιά- να περάσουν το μπλόκο και το αγκαθωτό σύρμα που έχουν στήσει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης. Τουλάχιστον 10 άτομα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Και νωρίτερα όμως σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ συνοριοφυλάκων των Σκοπίων και προσφύγων.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μαρτυρίες προσφύγων οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ακόμη και πλαστικές σφαίρες για να τους απωθήσουν. Τοποθέτησαν επίσης στην ουδέτερη ζώνη και ένα χαμηλό συρματόπλεγμα, μήκους 200-300 μέτρων, ώστε να κρατά σε κάποια απόσταση τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια, η αστυνομία της ΠΓΔΜ απέφυγε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση.

Οι ταραχές προσφύγων διήρκεσαν μόνον μερικά λεπτά, και η ένταση εκτονώθηκε όταν οι πρόσφυγες έβαλαν μπροστά στα συρματοπλέγματα τα παιδιά και τις γυναίκες για να εμποδίσουν την συνέχιση του επεισοδίου.

Έρευνα της Κομισιόν για τα επεισόδια

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα διερευνήσει τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων.

Κληθείσα να σχολιάσει τη χρήση δακρυγόνων, από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ για την απώθηση προσφύγων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής,  Κάθριν Ρέι ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει λάβει γνώση για τα περιστατικά αυτά και τα διερευνά. Η ίδια σημείωσε, ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και με την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το στάδιο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και διερευνούμε τα γεγονότα», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.