Τα κράτη μέλη ευθύνονται για την προσφυγική κρίση, ανέφερε η Κομισιόν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι κινείται με αργό ρυθμό. 

Ερωτηθείσα σχετικά με ένα σχόλιο που έκανε προχθές Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, για τον οποίο «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» αντιδρούν με μεγάλη καθυστέρηση στον αριθμό-ρεκόρ των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στα σύνορα κρατών μελών της ΕΕ, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι προτάσεις που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη δεν έχουν εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων.

«Οι προτάσεις είναι όλες στο τραπέζι», τόνισε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, πρόσθέτοντας πως είναι καιρός τα κράτη μέλη να τις υιοθετήσουν.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μόνο εάν εργαστούμε μαζί για αυτό το θέμα, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», συνέχισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μια ολοκληρωμένη, συνεκτική στρατηγική ήδη από τον περασμένο Μάιο. 

«Ασφαλώς δεν είμαστε εμείς εκείνοι που εγείραμε εμπόδια στην υλοποίησή της», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε πως η Επιτροπή εργάζεται νυχθημερόν όλο το καλοκαίρι για να παρέχει υποστήριξη στα κράτη-μέλη, σημειώνοντας την οικονομική υποστήριξη που ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν απορρίψει την πρόταση που προωθούσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να καθοριστούν υποχρεωτικές εθνικές ποσοστώσεις όσον αφορά την υποδοχή των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν διά θαλάσσης στην Ελλάδα και στην Ιταλία.