Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την πολιτεία της Ουάσινγκτον σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή. 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας καλούνται να συντονίσουν όλες τις επιχειρήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την ανακούφιση των τοπικών πληθυσμών που έχουν πληγεί. Το Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Συντονισμού (NICC) κάνει λόγο για συνολικά 13 πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ άλλα τέσσερα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών άλλωστε επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης σε επιπλέον δύο πόλεις που απειλούν οι φλόγες στο βορειοκεντρικό τμήμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον την ώρα που δεκάδες μέτωπα συνεχίζουν να καταστρέφουν το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Αργά χθες το βράδυ οι αρχές έδωσαν εντολή στους περίπου 1.000 κατοίκους του χωριού Τόνασκετ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φωτιές εξαπλώνονται προς την περιοχή.

Βορειότερα, οι αξιωματούχοι των αρχών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών νωρίς σήμερα εξέδωσαν επιπλέον διαταγές εκκένωσης για τμήματα της Οκανόγκαν, μιας μεγαλύτερης πόλης, προειδοποιώντας τους κατοίκους σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook «να μην περιμένουν για μια προειδοποίηση στο σπίτι τους».

Τουλάχιστον 70 πυρκαγιές ή πολλαπλά πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται αυτήν την εβδομάδα σε πολλές πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ, στην πλειονότητά τους στην Ουάσιγκτον, το Όρεγκον, το Άινταχο, την Καλιφόρνια και την Μοντάνα, σύμφωνα με τις αρχές.