Διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας θα διεξαχθούν αργότερα σήμερα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, δύο ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου της Πιονγκγιάνγκ.

Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα συναντηθούν στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ στις 06.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Η πρόταση για τη διεξαγωγή διαλόγου προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού την Πέμπτη, διατυπώθηκε χθες από τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία.

Η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει το νότιο γείτονά της με "ολοκληρωτικό πόλεμο" στέλνοντάς του τελεσίγραφο, αν δεν σταματήσει την προπαγάνδα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από μεγάφωνα κατά μήκος των συνόρων τα οποία πρόσφατα έθεσε εκ νέου σε λειτουργία η Σεούλ.

Στη συνάντηση η Σεούλ θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ενοποίησης Χονγκ Γιουνγκ-Πιο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κιμ Κουάν-Τζιν.

Η Βόρεια, με τη σειρά της, θα στείλει τον ανώτατο αξιωματούχο της Άμυνας, Χουάνγκ-Πιονγκ-Σο, δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, και τον γραμματέα του κόμματος των Εργατών Κιμ Γιονγκ-Γκον, αρμόδιο για τις σχέσεις με τον Νότο.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο Λαϊκός Στρατός της Κορέας είχε ανακοινώσει ότι οι μονάδες του που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα είναι σε "κατάσταση πολέμου" σύμφωνα με τις εντολές του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, "έτοιμες να απαντήσουν στις προκλήσεις" της Σεούλ.

"Φτάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη", είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.