Με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής παρασημοφόρησε ο γάλλος πρόεδρος τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες και τον Βρετανό που σταμάτησαν τον ένοπλο στο τρένο Thalys προς το Παρίσι

Σήμερα το πρωί, ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον (ελληνοαμερικανό) Άλεκ Σκαρλάτος, τον Σπένσερ Στόουν και τον Άντονι Σάντλερ, τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε διακοπές και σταμάτησαν τον ένοπλο.

Μαζί τους βρισκόταν και ο 62χρονος βρετανός Κρις Νόρμαν, που επίσης βοήθησε στο να εξουδετερωθεί ο ένοπλος.

Ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι οι επιβάτες της υπερταχείας Thalys που εξουδετέρωσαν την Παρασκευή έναν βαριά οπλισμένο Μαροκινό απέτρεψαν μια «σφαγή», «μια τραγωδία».

«Το βράδυ της Παρασκευής, ένα άτομο αποφάσισε να πραγματοποιήσει επίθεση στο Thalys. Είχε αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να προκαλέσει μια πραγματική σφαγή. Και αυτό θα είχε κάνει αν δεν τον είχατε ακινητοποιήσει αναλαμβάνοντας κάθε κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή σας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια μιας επίσημης τελετής.

«Σε ένδειξη αναγνώρισης σας απονέμω εξαιρετικά την πιο υψηλή διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής», υπογράμμισε.

Στην τελετή παρέστησαν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Γαλλίας, Σαρλ Μισέλ και Μανουέλ Βαλς, αντίστοιχα, και πολλοί υπουργοί της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της αστυνομίας, των υπηρεσιών διάσωσης και γιατροί.

Ο γάλλος πρόεδρος επαίνεσε τον «ηρωισμό» και την «ψυχραιμία» τους λέγοντας πως ενσάρκωσαν «το καλό» της «ανθρωπότητας» απέναντι στο «κακό της τρομοκρατίας».

Την ίδια ώρα, ο ένοπλος, ο 26χρονος μαροκινός Αγιούμπ ελ Χαζάνι, βρίσκεται υπό κράτηση και ανακρίνεται, υποστηρίζοντας πως ήθελε να ληστέψει το τρένο και όχι να πραγματοποιήσει επίθεση.

Η συνήγορός του ανέφερε πως ο ίδιος είναι «αποσβολωμένος» που οι Αρχές τον θεωρούν εξτρεμιστή ισλαμιστή και υποστηρίζει ότι το κίνητρό του ήταν η ληστεία επειδή, πεινούσε.

Οι γαλλικές και ισπανικές πηγές που ερευνούν την υπόθεση ανέφερεαν πως ο Χαζάνι, ήταν «γνωστός» στις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών. 

Σύμφωνα με την συνήγορό του, ο ελ Χαζάνι, βρήκε το Καλάσνικοφ που είχε μαζί του σε ένα πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Μιντί των Βρυξελλών, όπου κοιμόταν συνήθως.