Από την άνοιξη αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, επεσήμανε πως το Ιράν και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκρίνουν μέχρι τον Οκτώβριο τη συμφωνία για τα πυρηνικά στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο.

Ο Χάμοντ είπε πως θα πρέπει να γίνει προπαρασκευαστική εργασία πριν από την άρση των κυρώσεων έτσι ώστε οι επενδύσεις να αρχίσουν να ρέουν μόλις τα μέτρα καταργηθούν.

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε την άρση των κυρώσεων από την επόμενη άνοιξη κιόλας», είπε ο Χάμοντ.

Όσον αφορά τη Συρία, όπου η Τεχεράνη προσφέρει την υποστήριξή της στον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Χάμοντ είπε πως η Βρετανία και το Ιράν έχουν ακόμη θεμελιώδεις διαφορές για το μέλλον του σύρου προέδρου.

«Το σημείο όπου διαφωνούμε είναι ο ρόλος ενός μόνο ανθρώπου, του Μπασάρ αλ Άσαντ, στη διαδικασία αυτή. Όμως το σημαντικό είναι ότι συζητάμε. Αν πρόκειται να έχουμε μία πολιτική επίλυση θα πρέπει να έχουμε τους Ιρανούς και τους Ρώσους επίσης δεσμευμένους σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο Χάμοντ.