Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον στέλνει «σήματα» ότι θέλει να αρχίσει να βελτιώνει τις σχέσεις της με τη Μόσχα που δοκιμάζονται εδώ και ενάμιση χρόνο με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία πέρσι, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, κατηγορώντας την Μόσχα ότι στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία, που αρνείται ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές, απάντησε επιβάλλονται και αυτή κυρώσεις στις Δυτικές χώρες.

Ωστόσο η Ρωσία και ΗΠΑ συνεχίζουν τη συνεργασία τους σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.]

Ο Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο, όμως δεν πρόκειται να «ικετεύσει» για καλύτερες σχέσεις με τη Δύση. «Όμως αν λάβουμε μια πρόταση για να αρχίσουμε, ακόμη και σταδιακά, να αποκαθιστούμε αυτούς τους διαύλους, τους μηχανισμούς διαλόγου και συνεργασίας που έχουν παγώσει από τους Αμερικανούς εταίρους μας, είμαι βέβαιος ότι (...) θα συμφωνήσουμε να αποκαταστήσουμε αυτούς τους διαύλους» είπε χαρακτηριστικά.

«Ήδη λαμβάνουμε τέτοια σήματα από τους Αμερικανούς, μολονότι προς το παρόν δεν είναι πολύ σαφή», συνέχισε.

Την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 5 Αυγούστου, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και συζήτησαν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.