Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα στο Μιλάνο της Ιταλίας με μετανάστες οι οποίοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Φωνάζοντας «έγγραφα, έγγραφα», περίπου 300 άνθρωποι απέκλεισαν έναν δρόμο της πόλης. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κλήθηκαν να τους απωθήσουν και να τους μεταφέρουν πίσω, στον προσωρινό καταυλισμό όπου διαμένουν περιμένοντας να τους καταγράψουν και να τους χορηγηθούν ταυτότητες.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν κυρίως από αφρικανικές χώρες. «Αυτό το σπίτι δεν είναι καλό, δεν είναι καλό», επαναλάμβανε ένας από αυτούς.

Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών. Μολονότι πολλοί επιδιώκουν να φύγουν για τη βόρεια Ευρώπη, τουλάχιστον 85.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια ελπίζοντας ότι θα τους δοθούν προσωρινά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να εργαστούν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να συρρέουν μετανάστες στην Ιταλία. Συνολικά αποβιβάστηκαν στο Παλέρμο της Σικελίας 548 άτομα που διασώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκ των οποίων 45 ανήλικα παιδιά.

Το ταξίδι τους, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, διήρκεσε δυο εβδομάδες. Η πρώτη εκτίμηση των ιταλικών αρχών, έκανε λόγο για εκατόν τριάντα ανήλικα. Κατά της διαδικασίες αποβίβασης και ταυτοποίησης όμως, ο συνολικός τους αριθμός μειώθηκε στο ένα τρίτο.

Τα παιδιά αυτά πρόκειται να μεταφερθούν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας της Σικελίας. Όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες και πρόσφυγες, θα φιλοξενηθούν σε δομές οι οποίες βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της Ιταλίας.