Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Από καιρό φαίνεται πως ήθελαν αλλαγή στην ηγεσία του ΔΝΤ και κυρίως την παρουσία μιας εκπροσώπου τους ασθενούς φύλου στο τιμόνι, οι γυναίκες-υπάλληλοι του Ταμείου, γράφει το CNN. Η υποψηφιότητα της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίζεται ως φαβορί για να διαδεχθεί τον Στρος-Καν στη θέση του γενικού διευθυντή, είναι καλοδεχούμενη από τις γυναίκες που εργάζονται στον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, οι οποίες, μέσω e-mail, είχαν διαμαρτυρηθεί για την ανδροκρατούμενη κουλτούρα στο Ταμείο.

Οι New York Times δημοσιοποίησαν μία ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από 676 γυναίκες υπαλλήλους, οι οποίες έκαναν λόγο για περιβάλλον εργασίας που ανδροκρατείται με τα στατιστικά των δύο φύλων «να μιλούν από μόνα τους».

Παράλληλα, ανέφεραν ότι θεωρούν πολύ καλή ευκαιρία την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ για να αλλάξουν οι ισορροπίες. Μία άλλη υπάλληλος ανέφερε ότι «θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις».

Τη Δευτέρα η διοίκηση του ΔΝΤ ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις κατά 10% ακόμα -δηλαδή σε 30% συνολικά- ως το 2014.

Προφανώς η αποχώρηση του «γυναικά Στρος-Καν αλλάζει το κλίμα στο εσωτερικό του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

TAGS