Σε ρυθμούς εκλογών έχει αρχίσει να μπαίνει η Τουρκία, με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP να δηλώνει σήμερα πως το κόμμα του είναι έτοιμο να λάβει μέρος σε μια προσωρινή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν διάφορα κόμματα, αλλά και πως δεν θα εκπλαγεί αν ο πρωθυπουργός προσπαθήσει να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο χωρίς το HDP.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντήσει αργότερα σήμερα τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να του ζητήσει να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση με τη συμμετοχή διαφόρων κομμάτων πριν από τις βουλευτικές εκλογές που είναι πιθανόν να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δήλωσε πως πιστεύει πως όλοι οι βουλευτές του κόμματός του είναι επιλέξιμοι για υπουργικές θέσεις, εκτός από τους συμπροέδρους του, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τις εκλογικές προετοιμασίες. Προειδοποίησε, όμως, για τυχόν προσπάθειες αποκλεισμού του HDP.

"Δεν θα έχουμε κανένα δισταγμό να ασκήσουμε το συνταγματικό δικαίωμά μας και να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση", δήλωσε ο Ντεμιρτάς στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, προέβλεψε όμως ότι θα διεξαχθεί μάχη.

"Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν παραβιάσουν το Σύνταγμα και προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το HDP. Όμως μια τέτοια προσπάθεια θα απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο".

Βάσει του Συντάγματος, όλα τα κόμματα θα πρέπει να εκπροσωπούνται σε μια προσωρινή "κυβέρνηση εκλογών", ανάλογα με τις έδρες που κατέχουν στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο η Τουρκία ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση –ποτέ πριν δεν χρειάστηκε μια τέτοια διευθέτηση– και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, καθώς και το εθνικιστικό MHP έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Αυτό δημιουργεί την προοπτική ενός προσωρινού υπουργικού συμβουλίου στο οποίο θα κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα AKP, με τις θέσεις που δεν θα καταλάβουν κόμματα της αντιπολίτευσης να δίνονται σε "ανεξάρτητους" εξωκοινοβουλευτικούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πιστούς γραφειοκράτες και πρώην μέλη του AKP.

Το AKP, που ιδρύθηκε από τον Ερντογάν, έχασε στις 7 Ιουνίου την πλειοψηφία που διέθετε αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002, περιπλέκοντας τη φιλοδοξία του Ερντογάν να σφυρηλατήσει μια πιο ισχυρή προεδρία και βυθίζοντας την Τουρκία σε μια πολιτική αβεβαιότητα που είχε να ζήσει η χώρα από την εποχή των εύθραυστων κυβερνήσεων συνασπισμού της δεκαετίας του 1990.