Την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. 

Για το λόγο αυτό, οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, επαναλαμβάνουν από σήμερα τις επαφές τους για την προετοιμασία της συνάντησης των δύο προέδρων. 

Στις προηγούμενες συναντήσεις τους, στις αρχές Αυγούστου, οι διαπραγματευτές είχαν επαφές με τις ομάδες εργασίας για την οικονομία, το περιουσιακό για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντώνται επί καθημερινής βάσεως.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε τεχνοκρατικό επίπεδο αντιμετωπίζονται προβλήματα στην επεξεργασία των θέσεων και κυρίως στο πεδίο των συγκλίσεων.

Στα κατεχόμενα καταγράφονται σε διάφορα επίπεδα αντιδράσεις στα υπό συζήτηση θέματα, γεγονός που επηρεάζει και τη διαχείριση που γίνεται από τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»:

  • Πρώτο, ασκείται πίεση, που κλιμακώνεται, να διασφαλιστούν οι χρήστες των περιουσιών και να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθεί ο «πρώην ιδιοκτήτης». Η δε αποζημίωση να μην καταβάλλεται από τον χρήστη.
  • Δεύτερο, στο θέμα των εγγυήσεων το μόνο θέμα που φαίνεται να συζητείται είναι η διαφοροποίηση του υφιστάμενου συστήματος και όχι η κατάργησή του.
  • Τρίτο, υπάρχει επιμονή στο θέμα του πρωτογενές δικαίου. Τούτο από τουρκικής πλευράς επιχειρείται να διασφαλιστεί με την απαγόρευση προσφυγών σε διεθνή όργανα για πρόνοιες της συμφωνίας.
  • Τέταρτο, διαμορφώνεται κλίμα, ακόμη και στο περιβάλλον του κ. Ακιντζί, για να μην φύγουν οι έποικοι.
  • Πέμπτο, στο εδαφικό υπάρχουν ενστάσεις για την επιστροφή εδαφών και συνδέουν τούτο με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα παλινοστήσουν, αλλά θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου.
  • Έκτο, στο θέμα της ιθαγένειας προβάλλονται θέσεις για να παραχωρείται από το συνιστών κρατίδιο.

Ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει είναι και οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, το κόμμα του οποίου είναι «κυβερνών» στα κατεχόμενα.

Αναφερόμενος στο θέμα των περιουσιών είπε ότι θα πρέπει να μελετηθεί η απόφαση που λήφθηκε από την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» το 2010.

Για το θέμα των κληροδοτημένων περιουσιών, ο Έρχουρμαν είπε ότι τα δικαιώματα των ατόμων που διαμένουν σε τέτοιες περιουσίες πάνω από 30 χρόνια θα ληφθούν υπόψη στην απόφαση για το μέλλον αυτών των ακινήτων.

Ως προς το θέμα της ιθαγένειας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκτός θέματος να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα στους τουρκικής καταγωγής πολίτες της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βoρείου Κύπρου» σύμφωνα με τη γενέτειρα και την εθνικότητά τους.