Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα κατά τη διάρκεια "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" που πραγματοποιήθηκε από κοινού στην Ισπανία και στο Μαρόκο με στόχο την εξάρθρωση δικτύου στρατολόγησης μαχητών για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών –της Γενικής Επιτροπής Πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας και της Γενικής Διεύθυνσης εποπτείας του μαροκινού έδαφος– συνέλαβαν σήμερα 14 άτομα στις περιοχές Σαν Μαρτίν ντε λα Βέγκα (κοινότητα της Μαδρίτης), στην Ισπανία και στις πόλεις Φεζ, Καζαμπλάνκα, Ναντόρ, Αλ Χοσέιμα και Ντριούς στο Μαρόκο.

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση η επιχείρηση συνεχίζεται.

«Οι συλληφθέντες ανήκουν σε δίκτυο στρατολόγησης και αποστολής ξένων μαχητών που πρόκειται να ενταχθούν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, στην περιοχή των συρο-ιρακινών συνόρων την οποία έχει υπό τον έλεγχό της». 

Η επιχείρηση πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη ενός 26χρονου Μαροκινού που κατηγορείται για επίθεση εναντίον επιβατών σε αμαξοστοιχία της εταιρίας Thalys στη Γαλλία, ο οποίος ήταν οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, ένα αυτόματο πιστόλι και ένα μαχαίρι.