Το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Γκρίμσβετν, συνεχίζει να εκτοξεύει τέφρα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας τη ματαίωση των πτήσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Σκωτία και μεταξύ πόλεων στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας. Συνολικά, 252 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι το ηφαιστειακό νέφος δεν θα προκαλέσει ολικό κλείσιμο του βρετανικού εναερίου χώρου παρά τη ματαίωση δεκάδων πτήσεων από και προς τη Σκωτία.

Η νορβηγική υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από τις 06.00 σήμερα από τα αεροδρόμια του Στάβανγκερ και του Χάουγκεζουντ και του Καρμέι, στη δυτική Νορβηγία.

Τα αεροδρόμια της δυτικής Νορβηγίας εξυπηρετούν τις πτήσεις των ελικοπτέρων της Statoil και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών από και προς τις πλατφόρμες της Βόρειας Θάλασσας.

Σύμφωνα με την Avinor, οι προβλέψεις δείχνουν ότι εντός της ημέρας το νέφος της τέφρας θα επεκταθεί νοτιότερα. Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair ανακοίνωσε ότι ένα μικρό τμήμα του εναερίου χώρου της Δανίας έχει κλείσει.

Οι ισλανδικές αρχές άνοιξαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο ισλανδικό αεροδρόμιο του Κεφλάβικ.