Οι προσπάθειες ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποκινήσουν μια διένεξη μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρωσίας είναι «τραγικό λάθος» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Η οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς τη Ρωσία, όπως το κάνει μια χώρα που εντάχθηκε πρόσφατα στην κοινότητά μας (την ΕΕ) αποτελεί τραγικό λάθος» είπε ο Ρέντσι σε ομιλία που εκφώνησε στο 46ο Χριστιανικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Ρίμινι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν κατονόμασε τη χώρα στην οποία αναφερόταν, όμως πολλές χώρες της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης, όπως η Πολωνία και τα βαλτικά κράτη έχουν τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη μακρά ομιλία του ο Ρέντσι αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μετανάστευσης, επικρίνοντας τους λαϊκιστές που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» ελπίζοντας ότι έτσι θα αυξήσουν τα εκλογικά ποσοστά τους. «Ο επαρχιωτισμός του φόβου δεν θα νικήσει. Θα χάσουμε ίσως 2-3 ψήφους, όμως κυρίως θα σώσουμε ζωές», είπε υπογραμμίζοντας ότι η διάσωση μεταναστών είναι κυρίως ένα θέμα «πολιτισμού».