Βέβαιος για την υποστήριξη της Ρωσίας δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, μετά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που άφηναν να εννοηθεί ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το καθεστώς του, που βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια σε πόλεμο με αντάρτες. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενός ακόμη από τους κύριους υποστηρικτές του καθεστώτος του, και μεταδόθηκε το βράδυ χθες Τρίτη, ο Άσαντ υπογράμμισε ότι ο «αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας» πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία. 

Η κυβέρνηση της Συρίας χαρακτηρίζει από την έναρξη της σύγκρουσης στη χώρα τον Μάρτιο του 2011 συλλήβδην «τρομοκράτες» όλους τους αντικαθεστωτικούς, από τους ειρηνικούς ακτιβιστές ως τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές. 

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ρώσους οι οποίοι, εδώ και τέσσερα χρόνια, απέδειξαν κατά τη διάρκεια αυτής της σχέσης ότι έχουν μια ειλικρινή και διαφανή σχέση μαζί μας. Είναι άνθρωποι αρχών», δήλωσε. 

Είναι «οι ΗΠΑ (αυτές που) εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους, που εγκαταλείπουν τους φίλους. Δεν ήταν ποτέ αυτή η περίπτωση στην πολιτική της Μόσχας, ούτε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ούτε την εποχή της Συρίας», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος. 

«Η ρωσική πολιτική είναι σταθερή. (...) Η Ρωσία δεν είπε ποτέ ότι θα υποστήριζε κάποιον που κατόπιν αποφάσισε να εγκαταλείψει», επέμεινε ο Άσαντ. 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε τονίσει την 7η Αυγούστου πως «η Ρωσία και το Ιράν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η τάση δεν είναι καλή για τον Άσαντ» και είχε προσθέσει πως «κανένας από τους δύο μέντορές του αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός». 

Η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές χώρες θεωρούν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας πολιτικής λύσης της σύγκρουσης στη Συρία

Αναφερόμενος στην άλλη χώρα που τον υποστηρίζει, το Ιράν, ο Άσαντ εκτίμησε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη θα ενισχύσει τον ιρανικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και το καθεστώς του θα ωφεληθεί από αυτό. 

«Η ισχύς του Ιράν γίνεται ισχύς της Συρίας και η νίκη της Συρίας είναι νίκη του Ιράν», είπε. «Είμαστε στον ίδιο άξονα, αυτόν της αντίστασης», πρόσθεσε. 

Εξάλλου ο Άσαντ υπερασπίστηκε τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στο καθεστώς του η Χεζμπολάχ, μέλη της οποίας πολεμούν στο πλευρό των συριακών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των ανταρτών. 

«Η διαφορά (σ.σ. ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους ξένους τζιχαντιστές) είναι η νομιμότητα. Ποιος προσκάλεσε τη Χεζμπολάχ στη Συρία; Ήλθε έπειτα από μια συμφωνία με το κράτος της Συρίας και το συριακό κράτος είναι νόμιμο κράτος», δήλωσε. «Οι δυνάμεις των τρομοκρατών ήλθαν για να σκοτώσουν τον συριακό λαό», πρόσθεσε. 

Η σύγκρουση στη Συρία ξέσπασε μετά την αιματηρή καταστολή ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που εκφυλίστηκαν σε μια ένοπλη εξέγερση και κατόπιν σε έναν βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο με πάνω από 240.000 νεκρούς. 

Ακόμη, ο Άσαντ κατηγόρησε τον επιτετραμμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα, ότι έκανε «μονομερείς δηλώσεις» μετά τις πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος την 16η Αυγούστου στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Ντούμα, όταν σκοτώθηκαν 117 άνθρωποι.

Επανέλαβε ότι κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνη η οποία «δεν συμπεριλαμβάνει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ως προτεραιότητα δεν έχει καμιά αξία».
Εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι αποτελούν «εργαλεία στα χέρια του Ισραήλ».