Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, ο νεαρός Μαροκινός ο οποίος άνοιξε πυρ σε μια υπερταχεία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι.

Ο Χαζάνι κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για "προμελετημένη" επίθεση που θα μπορούσε να καταλήξει σε σφαγή.

Συγκεκριμένα κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας, συνωμοσία και κατοχή όπλων, πάντα σε σχέση με μια τρομοκρατική επιχείρηση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή. Με βάση το κατηγορητήριο της εισαγγελίας τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση. 

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν εκτίμησε πως από τις πρώτες έρευνες καταδείχθηκε πως το σχέδιο του 25χρονου επιτιθέμενου έμοιαζε "στοχευμένο και προμελετημένο". 

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε "φαντασίες" τις αρνήσεις του υπόπτου, που υποστήριξε ότι βρήκε τυχαία τα όπλα σε ένα πάρκο των Βρυξελλών όπου κοιμόταν μαζί με άλλους αστέγους και ότι ήθελε να ληστέψει τους επιβάτες της υπερταχείας. 

Ο Χαζάνι, τον οποίο είχαν υποδείξει για σχέσεις με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ισπανία, μια χώρα όπου έζησε για πολλά χρόνια, ακινητοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου από επιβάτες ενώ έβγαινε από τις τουαλέτες του Thalys οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ και εννέα γεμιστήρες –περίπου 270 σφαίρες με τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό–, ένα πιστόλι Λούγκερ, ένα κοπίδι και ένα μπουκάλι βενζίνη 50 cl. 

Η συνέχεια των ερευνών, υπό την εποπτεία ανακριτών, αναμένεται να επιμείνει στον προσδιορισμό "της προέλευσης των όπλων, της "διαδρομής" του επιτιθέμενου, καθώς και των "συνενόχων" του, υπογράμμισε ο Μολέν. 

Ο νεαρός άνδρας που κατέβαλε σε μετρητά τον αντίτιμο των 149 ευρώ του εισιτηρίου πρώτης θέσης Βρυξέλλες-Παρίσι, δεν πήρε το προηγούμενο τρένο. Όταν επιβιβάστηκε, συμβουλεύθηκε ένα βίντεο με τζιχαντιστικά κηρύγματα στο κινητό του τηλέφωνο, που είχε ενεργοποιηθεί το ίδιο πρωί, μια γνωστή τεχνική για να αποφύγει τον εντοπισμό του. 

Η βελγική αστυνομία διενήργησε το βράδυ της Δευτέρας δύο έρευνες στις Βρυξέλλες, στη λαϊκή συνοικία Μολενμπίκ.Σεν-Ζαν, στην προσπάθεια να προσδιορίσει τον "τόπο διαμονής" του Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι της αδελφής του στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε κυρίως ότι διέμεινε εκεί "πολύ πρόσφατα" κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι κοιμόταν σε ένα δημόσιο πάρκο, σύμφωνα με τον Μολέν.