Πολιτική κρίση ξέσπασε στη Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο  Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) πιθανόν να έχει ακόμη επιχειρησιακούς βραχίονες στην περιοχή.

Το δεύτερο μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ενωτικό Κόμμα του Ούλστερ, θα εγκαταλείψει την τοπική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η διάλυση του IRA αποτελούσε βασικό «κλειδί» για την ειρηνευτική συμφωνία η οποία έκανε δυνατό τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης και των δύο κοινοτήτων (Προτεστάντες, Καθολικοί), με τη συμμετοχή και της πάλαι ποτέ πολιτικής πτέρυγας του IRA, των αριστερών εθνικιστών του Σιν Φέιν.

Ο αρχηγός του κεντροδεξιού Ενωτικού Κόμματος του Ούλστερ, Μάικ Νέσμπιτ, τόνισε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι το κόμμα του θα αποσύρει τον υπουργό του από την κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη ότι, σε δολοφονία η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή, πιθανόν να εμπλέκεται ο IRA.

Ο κ. Νέσμπιτ υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει τι θα πράξει το μεγαλύτερο κόμμα των φιλοβρετανών προτεσταντών στην περιοχή, το δεξιό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα.