Το «σκοτεινό» πρόσωπο της Γερμανίας κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γιόακιμ Γκάουκ αναφερόμενος στις ξενοφοβικές επιθέσεις, ο ρυθμός των οποίων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Στο περιθώριο επίσκεψής του σε ξενώνα στο Βερολίνο επεσήμανε ότι «οι εθελοντές που ασχολούνται με τους πρόσφυγες θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει μια φωτεινή Γερμανία η οποία διαφέρει από τη σκοτεινή Γερμανία, την ύπαρξη της οποίας πιθανολογεί κανείς όταν ακούει να μιλάνε για επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων ή και ξενοφοβικές ενέργειες εναντίον ανθρώπων».

Δύο νέα περιστατικά, από τα οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη με στόχο ξενώνες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Στη Λειψία, τα μεσάνυχτα, άγνωστος έριξε εμπρηστικό μηχανισμό από ανοικτό παράθυρο σε κτήριο, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Στο κτήριο αυτό αναμένετο να φιλοξενηθούν 56 αιτούντες άσυλο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία.

Αυτόπτης μάρτυρας ειδοποίησε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία που κατάφερε να εμποδίσει την επέκταση της φωτιάς, δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι κάηκε μόνο ένα στρώμα.

Εξάλλου, το βράδυ της Τρίτης, δύο άνδρες οι οποίοι ήταν μεθυσμένοι, εισήλθαν, οπλισμένοι με μαχαίρι, σε κέντρο υποδοχής στην πόλη Πάρχιμ, στη βορειοανατολική Γερμανία.

Για τον Γκάουκ, πρόκειται για μια κατάσταση «έκτακτης ανάγκης, την οποία όμως δεν αποκαλούμε έτσι» και οι ομοσπονδιακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αποδεσμεύσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν τη στέγαση και την παροχή βοήθειας στους μετανάστες.