Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας αποτελεί τη «λάθος απάντηση» στην αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς. 

«Τα σχέδια για τη χρησιμοποίηση του στρατού για να σταματήσει η έλευση αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία είναι ασύνετα», τόνισε ο Νιλς Μούιζνιεκς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Για τον Μούιζνιεκς υπάρχει επείγουσα ανάγκη «να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή αντίδραση που θα εγγυάται την πρόσβαση στις (διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και χορήγησης) ασύλου και (στην προσφορά) ανθρώπινων συνθηκών υποδοχής». 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των νοτιοδυτικών συνόρων της χώρας με την Ελλάδα και με την πΓΔΜ ώστε να αποτραπεί μια νέα μαζική προσέλευση προσφύγων. Εξάλλου η Βουδαπέστη εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία διεμήνυσε πως σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Σερβία χθες, καθώς αριθμός-ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων φθάνουν από εκεί στην Ουγγαρία. Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αναμένεται να ψηφίσει επί της σχετικής πρότασης την επόμενη εβδομάδα.