Η πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι θα προφυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δίκης της που σχετίζεται με ένα κύκλωμα διαφθοράς, όπως αποφάσισε ο δικαστής Μιγκέλ Άνχελ Γκάλβες χθες Τετάρτη. 

Η Βαλδέτι, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή, κατηγορείται για σύσταση και συμμορία, δωροληψία και απάτη στο πλαίσιο του σκανδάλου με το κύκλωμα που επέτρεπε σε εισαγωγείς να μην καταβάλλουν δασμούς με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Επικεφαλής του κυκλώματος αυτού φέρονται να ήταν η αντιπρόεδρος αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Ότο Πέρες Μολίνα, η ασυλία του οποίου ενδέχεται να αρθεί σύντομα. 

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της γενικής εισαγγελίας να κινηθεί διαδικασία αποπομπής του Πέρες λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στην υπόθεση. Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει την αποπομπή και την άρση της ασυλίας του προκειμένου ο Πέρες να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.  

Η 53χρονη Βαλδέτι πρόκειται να μεταφερθεί σε μια φυλακή γυναικών μέσα σε τρεις ημέρες, ανέφερε ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση. Η δίκη της πρώην αντιπροέδρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο

Η υπεράσπισή της επιχειρηματολόγησε ότι η Βαλδέτι θα έπρεπε να είναι ελεύθερη κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα λέγοντας πως υπάρχει κίνδυνος φυγής της ή απόπειρας παρακώλυσης της έρευνας.

Η εισαγγελία έχει τονίσει πως η Βαλδέτι θα μπορούσε να διαφύγει στην Ιταλία, αφού διατηρεί επίσης την ιταλική υπηκοότητα.
Για να αρθεί η ασυλία του προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα απαιτούνται 105 ψήφοι από τις 158 στο Κογκρέσο. Σε μια πρώτη ψηφοφορία η οποία είχε διεξαχθεί την 13η Αυγούστου δεν είχε συγκεντρωθεί η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.