Στις 13 Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί η τελική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία με 298 επιβαίνοντες, όπως ανέφερε το ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV), που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα.

Οι οικογένειες θα ενημερωθούν για τα συμπεράσματα της έρευνας πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της, πρόσθεσε το OVV, το οποίο ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος και όχι την ταυτότητα των υπευθύνων για τη συντριβή του.

Προκαταρκτική έκθεση του OVV που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο ανέφερε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε «από μεγάλο αριθμό αντικειμένων υψηλής ενέργειας», κάτι που προκάλεσε ισχυρές υποψίες για εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος.

Η ποινική έρευνα, που συντονίζεται από την ολλανδική εισαγγελία, διεξάγεται από ολλανδούς, βέλγους, ουκρανούς, αυστραλούς και μαλαισιανούς ειδικούς. Οι τελευταίοι είχαν ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου πως ταυτοποίησαν κομμάτια που "πιθανώς" ανήκουν σε έναν πύραυλο BUK.

Το Boeing 777 της εταιρίας Malaysia Airlines καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και στις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.