Στα πυρηνικά όπλα και όχι στη διαπραγμάτευση αποδίδει ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν την επίτευξη "ιστορικής" συμφωνίας με την Σεούλ για τον τερματισμό της στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Ωστόσο, τόνισε ότι η συμφωνία συνιστά "καθοριστική ιστορική ευκαιρία" που μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις. 

Ο νεαρός ηγέτης που προήδρευσε ενός συμβουλίου της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής εξήγησε ότι στον βορρά οφείλεται η επίτευξη της συμφωνίας αυτής, η οποία και επανέφερε τα δύο αντίπαλα κράτη στο δρόμο της συμφιλίωσης και της εμπιστοσύνης", μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο KCNA. 

Η Σεούλ σταμάτησε τη λειτουργία των μεγαφώνων που μετέδιδαν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα, η Πιονγκγιάνγκ εξέφρασε τη λύπη της για την έκρηξη των ναρκών κατά προσωπικού που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό δύο νοτιοκορεατών στρατιωτών στις αρχές Αυγούστου. 

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η συμφωνία εκεχειρίας του πολέμου της Κορέας (1950-1953), επέτρεψε την αποκλιμάκωση ενώ οι δύο χώρες έδειχναν να βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου και δεσμεύει Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ να αρχίσουν διάλογο. 

Ωστόσο ο Κιμ Γιονγκ-Ουν υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα συζητά τρόπους για τον τερματισμό του εξοπλιστικού πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο είναι +οπωσδήποτε βασικός παράγοντας ειρήνης, όπως τόνισε. Η συμφωνία στο Πανμουντζόμ "σε καμιά περίπτωση δεν επιτεύχθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά χάρη στην τεράστια στρατιωτική μας δύναμη και την πυρηνική αμυντική μας δύναμη αποτροπής. Πρώτη μας προτεραιότητα" είναι η συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν.