Η βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι επέκρινε την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας να ασκήσει δίωξη για χουλιγκανισμό κατά των υποστηρικτών της εθνικιστικής παράταξης «Ατάκα», που «πρωταγωνίστησαν» στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, μπροστά σε τζαμί, στο κέντρο της Σόφιας. «Πρόκειται για ανάρμοστη απόφαση. Η βία της Παρασκευής δεν είναι απλή διατάραξη της κοινής τάξης. Είναι ένα έγκλημα κατά των δικαιωμάτων των πολιτών. Τα θύματα του ρατσιστικού αυτού εγκλήματος είναι (Βούλγαροι) πολίτες και το Κράτος τους οφείλει δικαιοσύνη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η «Ατάκα» διοργάνωσε διαδήλωση μπροστά σε τζαμί, στο κέντρο της Σόφιας, για να διαμαρτυρηθεί για την υψηλή ένταση των μεγαφώνων του ισλαμικού τεμένους, που χρησιμοποιεί ο ιμάμης για να καλέσει τους πιστούς σε προσευχή.

Μέλη της «Ατάκα» συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους προσκυνητές, που συμμετείχαν στην προσευχή της Παρασκευής (σ.σ. η Παρασκευή είναι η ιερή μέρα του Ισλάμ), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μουσουλμάνων πιστών, αλλά και μιας βουλευτή της "Ατάκα", που έπεσε θύμα λιθοβολισμού.

Η βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι χαιρέτισε, ωστόσο, την πρόθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Σόφιας να ασκήσει διώξεις κατά οπαδών της «Ατάκα» για διασπορά εθνοτικού μίσους.