Η ισπανική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα έρευνα, στη Βαρκελώνη, στην έδρα ενός ιδρύματος που σχετίζεται με το κόμμα του προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας, γεγονός που θεωρείται ως πλήγμα στον συνασπισμό των κομμάτων που επιδιώκουν την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία εάν καταφέρουν να κερδίσουν τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα μήνα.

Η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας, που συνδέεται με μια υπόθεση διαφθοράς, έγινε λίγες ώρες πριν από την πρώτη μεγάλη εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας του συνασπισμού «Junts pel si» ("Μαζί για το ναι") στον οποίο μετέχουν το συντηρητικό κόμμα CDC του Αρτούρ Μας, κόμματα της αριστεράς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ο συνασπισμός παρουσιάζει τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου ως ένα είδος δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που θα του επέτρεπαν, εφόσον κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο, να ξεκινήσει μια διαδικασία απόσχισης μέσα σε 18 μήνες.

Τον Ιούλιο, σε μια επιχείρηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είχε συλληφθεί ο Τζόρντι Σουμαρόκα Κλαβερόλ, γιος ενός από τους ιδρυτές του CDC. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι μια εταιρεία της οικογένειας Σουμαρόκα κατέβαλε προμήθεια ύψους 3% προκειμένου να εξασφαλίζει δημόσια εργα, όπως ανέφερε μια δικαστική πηγή.

Σήμερα, οι αστυνομικοί ερεύνησαν την έδρα του ιδρύματος που συνδέεται με το CDC καθώς και το σπίτι του πρώην ταμία της, του Ντάνιελ Όσακαρ που εμπλέκεται σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς. Επίσης, κατέσχεσαν έγγραφα από τέσσερα δημαρχεία που ελέγχονται από το CDC.