Σε ακύρωση της απόφασης δικαστή, με την οποία απαγόρευε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να συλλέγει τηλεφωνικά δεδομένα στο πλαίσιο αμφιλεγόμενου προγράμματος παρακολούθησης, προχώρησε αμερικανικό εφετείο.

Το εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την απαγόρευση που είχε εισηγηθεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο νόμος ο οποίος επέτρεπε στην NSA να συλλέγει δεδομένα έληξε τον Ιούνιο και κατόπιν τροποποιήθηκε από το Κογκρέσο.

Οι τρεις δικαστές δεν έκλεισαν πάντως την υπόθεση, παρά την αλλαγή στη νομοθεσία, και την έστειλαν πίσω στον δικαστή Ρίτσαρντ Λίον για επανεξέταση. Ο ένας από τους τρεις, ο δικαστής Ντέιβιντ Σέντελ, διαφώνησε εν μέρει λέγοντας ότι θα είχε απορρίψει εξαρχής την προσφυγή.

Με βάση τον νέο νόμο, το τρέχον πρόγραμμα συλλογής δεδομένων θα συνεχιστεί για 180 ημέρες μετά την 2α Ιουνίου και κατόπιν θα εφαρμοστεί το νέο, τροποποιημένο πρόγραμμα.

Εναντίον του προγράμματος είχαν προσφύγει ο δικηγόρος Λάρι Κλέιμαν και ο Τσαρλς Στρέιντζ, πατέρας ενός Αμερικανού τεχνικού στον τομέα της κρυπτογραφίας που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν το 2011. Ο δικαστής Λίον είχε κρίνει ότι το πρόγραμμα ήταν πιθανότατα παράνομο και η κυβέρνηση άσκησε έφεση.

Ο Λευκός Οίκος, σε μια πρώτη αντίδραση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του εφετείου η οποία