Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε της σεξουαλική βία στο Ιράκ και τη Συρία, όπου μέλη του ΙΚ βιάζουν γυναίκες και κορίτσια και τις εξαναγκάζουν να παντρευτούν.

«Τα μέλη του εξέφρασαν την ανησυχία τους γι αυτό και καταδίκασαν τη χρήση σεξουαλικής βίας, κυρίως τη σεξουαλική δουλεία και τη σεξουαλική βία που έχει σχέση ή προκαλείται από τον καταναγκαστικό γάμο, οι οποίες διαπράττονται μεταξύ άλλων ως μέθοδος ή τακτική πολέμου στη Συρία και το Ιράκ», επισήμανε το Συμβούλιο σε δήλωσή του.

Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών για την προστασία των προσφύγων από τη σεξουαλική βία, τόνισαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να σταματήσει η σεξουαλική κακοποίηση και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Τα μέλη του Συμβουλίου υπενθυμίζουν ότι «ο βιασμός και άλλες μορφές ωμής σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις είναι εγκλήματα πολέμου και αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης».

Η Συρία και το Ιράκ πλήττονται από την άνοδο των ριζοσπαστών σουνιτών τζιχαντιστών του ΙΚ, που έχουν γίνει γνωστοί για τις βάναυσες πρακτικές τους, όπως οι δημόσιοι αποκεφαλισμοί και ο λιθοβολισμός γυναικών. Το ΙΚ επεκτείνει τη ριζοσπαστική ιδεολογία του μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στρατολογώντας νέα μέλη από όλο τον κόσμο.