Το γερμανικό ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε τελικά σήμερα την απαγόρευση που επιβλήθηκε χθες στις διαδηλώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Χαϊντενάου της Σαξονίας (ανατολική Γερμανία).

Η απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στην Καρλσρούη (νοτιοδυτική Γερμανία) αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο μέχρι τώρα σε μία παλινδρόμηση της γερμανικής δικαιοσύνης από χθες για το θέμα αυτό.

Αρχικά ένα δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση των τοπικών αρχών της Σαξονίας να απαγορεύσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις στη Χαϊντενάου επειδή έκριναν πως οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και υποστηρικτές της ακροδεξιάς που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος NPD και διαδήλωσαν κατά ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων.

Χθες βράδυ, εφετείο επανέφερε την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Χαϊντενέου, απόφαση η οποία ακυρώθηκε σήμερα από το Δικαστήριο της Καρλσρούης.