Ενώ το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τις αεροπορικές του επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν κάλεσε επισήμως σήμερα στη Βεγγάζη τους λίβυους εξεγερμένους να ανοίξουν αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία θεωρεί το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων νόμιμο εταίρο, που μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας. «Επέδωσα εξ ονόματος του προέδρου Ομπάμα μια επίσημη πρόσκληση στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για να ανοίξει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Φέλτμαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη. «Είμαστε ευτυχείς που δέχτηκαν», πρόσθεσε.

Ο Φέλτμαν έφτασε τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στη Βεγγάζη και συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής της εξέγερσης, μεταξύ των οποίων με τον αρχηγό της, τον Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, δήλωσε ο Ναθάνιελ Τεκ, εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη.

«Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Φέλτμαν είναι μια ακόμη ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, ένα νόμιμο και αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους του λιβυκού λαού», υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Φέλτμαν.

«Αναγνώριση» από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti: «Συναντήθηκα χθες με τον εκπρόσωπο της λιβυκής αντιπολίτευσης Άμπντελ Ραχμάν Σάλγκαμ. Στη διάρκεια της συζήτησης, υπογράμμισε ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο δεν ζητάει να αναγνωρισθεί ως μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, αλλά ζητάει να αναγνωριστεί ως νόμιμος εταίρος τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης. Τον υποδεχθήκαμε ακριβώς με αυτή την ιδιότητα».

Κλιμάκωση των βομβαρδισμών

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ έχει εντείνει την τακτική φθοράς των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι με την ελπίδα να επισπεύσει την πτώση του, όπως δείχνουν οι σφοδροί βομβαρδισμοί εναντίον της Τρίπολης που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας προς Τρίτη και η γαλλο-βρετανική απόφαση να σταλούν μαχητικά ελικόπτερα.

«Το καθεστώς έχει γίνει πολύ αδρανές εδώ και 15 ημέρες, έχει χάσει τη στρατιωτική πρωτοβουλία και μοιάζει μάλιστα να βρίσκεται σε άμυνα, ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Λέμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε, να αυξήσουμε το ρυθμό των επιχειρήσεών μας, ώστε το φρούτο να πέσει μόνο του», πρόσθεσε. Ο στόχος είναι, τόνισε, «τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου ο Καντάφι να έχει πέσει».