Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν χθες στη Βουλή της Ιαπωνίας κατά της αποστολής στρατευμάτων στο εξωτερικό. 

Σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην Ιαπωνία εδώ και χρόνια –οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων έφθασε τις 120.000– άνθρωποι όλων των ηλικιών αψήφησαν τη σποραδική βροχή και έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο.

Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τον δρόμο μπροστά στην κύρια πύλη του Κοινοβουλίου μετά την αποτυχία της αστυνομίας, που είχε αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις, να τους περιορίσει στα πεζοδρόμια. Μία περιοχή εκεί κοντά όπου βρίσκεται ένα πάρκο γέμισε επίσης με διαδηλωτές.

Το συλλαλητήριο είναι ένα από τα 300 και πλέον που διοργανώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Άμπε να χαλαρώσει τους ειρηνιστικούς περιορισμούς που περιλαμβάνονται στο μεταπολεμικό Σύνταγμα της χώρας.

Τον Ιούλιο, ο Άμπε προώθησε στην Κάτω Βουλή ένα σύνολο νόμων που επιτρέπουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας να υπερασπίζονται έναν σύμμαχο που δέχεται επίθεση, μια δραστική αλλαγή στη μεταπολεμική πολιτική ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Τα νομοσχέδια εξετάζονται τώρα από την Άνω Βουλή, η οποία ελέγχεται επίσης από τον συνασπισμό του Άμπε και σκοπεύει να εγκρίνει τη νομοθεσία πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής συνόδου στις 27 Σεπτεμβρίου.