Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ολλανδία ετοιμάζεται να καταστήσει πιο αυστηρή την πολιτική της για τη χορήγηση ασύλου διακόπτοντας την παροχή τροφής και στέγης στους ανθρώπους που δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Όσοι δεν καταφέρουν να αποκτήσουν πολιτικό άσυλο θα έχουν στέγη μόνο για «λίγες εβδομάδες» μετά την απόρριψη της αίτησής τους, αν δεν συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στη συνέχεια είτε θα απελαύνονται είτε θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Από τον Νοέμβριο, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που συναγωνίζεται στην άγρα ψήφων το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα του Γκέρτ Βίλντερς, θέλει να κλείσει 30 περιφερειακά κέντρα όπου προσφέρεται «κρεβάτι, μπάνιο και ψωμί» (“bred, bath and bread”) και όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούσαν μέχρι τώρα να λάβουν βοήθεια εφόσον τη χρειάζονταν.

Με βάση το σχέδιο αυτό, έξι εθνικά κέντρα που θα εφαρμόζουν τις αυστηρότερες οδηγίες θα παρέχουν βοήθεια μόνο σε όσους συμφωνούν να φύγουν.

Η πρόταση προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ των Φιλελευθέρων του Ρούτε και του μικρότερου εταίρου τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, των Εργατικών, που παραλίγο να ανατρέψει την κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Την Παρασκευή, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων πρόσθεσε τη φωνή της στην κριτική που ασκείται από το εξωτερικό στην ολλανδική πολιτική, λέγοντας πως οι βασικές ανάγκες των μεταναστών πρέπει να ικανοποιούνται χωρίς όρους.

«Όσο βρίσκονται στην Ολλανδία, θα πρέπει να απολαμβάνουν το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης», είπε ο Ίον Ντιάκονου που βοήθησε να γραφτεί η έκθεση του ΟΗΕ.