Οι εξετάσεις σε δείγματα τα οποία ελήφθησαν από τη σορό μιας γυναίκας που πέθανε στη Σιέρα Λεόνε έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα αφότου ο τελευταίος άνθρωπος που είχε επιβεβαιωθεί πως έπασχε από την ασθένεια έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι. 

Ο νέος θάνατος, εάν επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται στον ιό, θα σημάνει μια σημαντική υπαναχώρηση των προσπαθειών να τερματιστεί η 18μηνη επιδημία στη δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια της οποίας μολύνθηκαν πάνω από 28.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο και πλέον απεβίωσε. 

Η 67χρονη γυναίκα, κάτοικος της περιοχής Κάμπια, κοντά στα σύνορα ανάμεσα στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, υπέκυψε χθες Σάββατο.
Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Σιέρα Λεόνε, ο Μπρίμα Κάργκμπο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δύο δείγματα που συλλέχθηκαν και υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις στην Κάμπια έδειξαν πως η γυναίκα είχε μολυνθεί από τον Έμπολα. Πάντως, πρόσθεσε ότι γίνονται περαιτέρω εξετάσεις στη Μακένι, τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επαρχίας, και στην πρωτεύουσα Φριτάουν.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι στην Κάμπια δεν είχε καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα επί 50 ημέρες, κάτι που υποδεικνύει πως υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για λάθος», ανέφερε ο Κάργκμπο. 

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η γυναίκα ασχολείτο με το εμπόριο, ωστόσο άνθρωποι που τη γνώριζαν ανέφεραν ότι δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Η 67χρονη είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα μετά την 8η Αυγούστου.