Νέο χαστούκι στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ. Αποζημίωση ύψους 1.300.000 ευρώ, για υλική και ηθική βλάβη, επιδίκασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στον Κώστα Καλησπέρα, ο οποίος είχε στραφεί κατά της Τουρκίας μαζί με άλλους 28 Ελληνοκύπριους, που δικαιώθηκαν με απόφαση του ΕΔΑΔ στις 22 Σεπτεμβρίου του 2009, για το γεγονός ότι στερήθηκαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Με την απόφαση του τότε, το ΕΔΑΔ είχε δικαιώσει στην υπόθεση «Λοΐζου και άλλοι εναντίον Τουρκίας» τους Ελληνοκύπριους που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο, καταδικάζοντας την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και κατοικίας αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας.

Με την σημερινή του απόφαση, όπου και καθορίσθηκε το ποσό που πρέπει η Τουρκία να καταβάλει στους ενάγοντες, υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ επιπλέον, για τα δικαστικά έξοδα.

Παράλληλα το Δικαστήριο, στα πλαίσια των αποφάσεών του, για τον καθορισμό δίκαιης αποζημίωσης, υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλει 910.000 ευρώ, στον Τούρκο πολίτη Τσαγλάρ, για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές είχαν υφαρπάξει πολλά στρέμματα γης ιδιοκτησίας του, χωρίς να του καταβάλλυν αποζημίωση. Για την υπόθεση αυτή το Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Τουρκία, με απόφαση του στις 13 Απριλίου 2010, για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας.

Με δύο ακόμη αποφάσεις του το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.

Στην υπόθεση Τσελάλ Καπλάν, που φυλακίστηκε το 2005 με την υποψία ότι ηγείτο εξτρεμιστικής ομάδας, επιδικάσθηκε αποζημίωση 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και στον Σαμπρί Γκιουνές, που υπέστη βασανιστήρια αι κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, επιδικάσθηκε αποζημίωση 10.000 εύρω για ηθική ικανοποίηση. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία υποχρεούται να πληρώσει και για τα δικαστικά έξοδα.

Πηγή : www.sigmalive.com