current views are: 5

1 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση02:29

ΗΠΑ: Τέλος τα πειράματα σε χιμπατζήδες

‘Oλες οι βιοϊατρικές έρευνες που χρησιμοποιούν χιμπατζήδες ως πειραματόζωα έχουν διακοπεί ή πρόκειται να διακοπούν, ενώ είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν ξανά στο μέλλον. 

Δημοσίευση 02:29’
αρθρο-newpost

‘Oλες οι βιοϊατρικές έρευνες που χρησιμοποιούν χιμπατζήδες ως πειραματόζωα έχουν διακοπεί ή πρόκειται να διακοπούν, ενώ είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν ξανά στο μέλλον. 

‘Oλες οι βιοϊατρικές έρευνες που χρησιμοποιούν χιμπατζήδες ως πειραματόζωα έχουν διακοπεί ή πρόκειται να διακοπούν, ενώ είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν ξανά στο μέλλον. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι καμία ερευνητική ομάδα των ΗΠΑ δεν υπέβαλε, αυτή τη χρονιά ,αίτηση προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια για τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών. 

Τα πειράματα σε χιμπατζήδες άρχισαν να μειώνονται από το 2013, όταν το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά την πλειοψηφία των κρατικά χρηματοδοτούμενων ερευνών σε χιμπατζήδες και ότι θα στείλει τα περισσότερα από αυτά τα ζώα σε καταφύγια.

Τη διαδικασία αυτή επίσπευσε περαιτέρω η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Άγριας Φύσης τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία όλοι οι χιμπατζήδες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα χαρακτηρίζονταν πλέον ως απειλούμενα ζώα, με βάση το σχετικό νόμο (Endangered Species Act – ESA).

Όπως όριζε η σχετική ανακοίνωση, το κράτος θα χορηγούσε άδεια χρήσης χιμπατζήδων μόνο σε προγράμματα επεμβατικών ερευνών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασία του είδους και τη βελτίωση της ζωής στην άγρια ​​φύση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει υποβάλει αίτηση για τη σχετική άδεια, ίσως επειδή φοβούνται τς αντιδράσεις από το κοινό αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις.

«Πρόκειται για την αρχή του τέλους των επεμβατικών πειραμάτων σε χιμπατζήδες», δήλωσε ο Στίβεν Ρος, διευθυντής του Κέντρου Φίσερ για τη Μελέτη και Προστασία των Πιθήκων στο Ζωολογικό Κήπο Λίνκολν στο Σικάγο. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα συνεχίζουν να χορηγούνται άδειες χρήσης χιμπατζήδων σε επιστήμονες που διεξάγουν μελέτες συμπεριφοράς ή άλλες, μη επεμβατικές έρευνες.


σχετικα αρθρα