Την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάζει το μεταναστευτικό, η έξαρση του οποίου δημιουργεί αντιδράσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ χωρών – μελών της ΕΕ. 

Μεγάλη κριτική συγκεντρώνει η στάση της Ουγγαρίας (όπως επίσης και άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης) έναντι των μεταναστών που φτάνουν στα εδάφη της με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς να εξαπολύει πυρά κατά της Βουδαπέστης κάνοντας λόγο για στάση «που αντίκειται στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο στόχαστρο της κριτικής του Φαμπιούς βρέθηκε η κατασκευή φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, ώστε να αποτραπούν οι ροές μεταναστών που κατευθύνονται προς τη χώρα και που έχουν τελικό προορισμό τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. 

Η Ουγγαρία απέρριψε την κριτική της Γαλλίας, προχωρώντας μάλιστα σε διάβημα στον Γάλλο πρέσβη στη Βουδαπέστη.

Την ίδια ώρα, Σλοβακία και Τσεχία απορρίπτουν την πολιτική των ποσοστώσεων και ζητούν τη διαμόρφωση κοινής στάσης τόσο με την Ουγγαρία όσο και με την Πολωνία για το ζήτημα. 

Ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα προσκάλεσε τους ομολόγους του για να συζητήσουν την κρίση σε μια συνάντηση που ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή την Κυριακή.

Το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια σκληροπυρηνική στάση στο θέμα, την οποία οι κεντροευρωπαϊκές χώρες θα υιοθετήσουν κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου.