Οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατακόρυφα εντός του 2015 λόγω του πολέμου στη Συρία, δικαιούνται διαφορετική βοήθεια, ανάλογα με τη χώρα που θα τους δεχτεί.

Το 2014 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε κατά 44%, φτάνοντας τις 625.000 όμως φέτος αναμένεται ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Μόνο η Γερμανία ετοιμάζεται να υποδεχτεί 800.000 ανθρώπους, από 200.000 πέρσι.

Στη Σουηδία, τη χώρα όπου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι μακράν ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας (8,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 1,2 για το σύνολο της ΕΕ το 2014), όλοι όσοι δεν έχουν κανέναν πόρο ζωής δικαιούνται να λαμβάνουν ένα ποσό μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους: από 60-225 ευρώ ο κάθε ενήλικας (ανάλογα με τις οικογενειακές συνθήκες και το είδος του καταλύματος όπου διαμένει) και από 36 μέχρι 159 μηνιαίως το κάθε παιδί. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ειδικά κέντρα ή βρίσκουν μόνοι τους κατάλυμα λαμβάνοντας επιδότηση ενοικίου που κυμαίνεται από 37 ευρώ τον μήνα για τους άγαμους μέχρι 89 ευρώ για τις οικογένειες.

Στη Βρετανία, που πέρσι δέχτηκε 31.745 αιτήσεις για άσυλο, έξι φορές λιγότερες απ' όσες στη Γερμανία, οι αρχές μπορεί να παράσχουν κατάλυμα στους αιτούντες, σπανίως όμως στο Λονδίνο ή στη νοτιοανατολική Αγγλία. Το κάθε άτομο μπορεί επίσης να λαμβάνει ένα εβδομαδιαίο επίδομα ύψους 36,95 λιρών (περίπου 50 ευρώ). Μεγαλύτερα επιδόματα δίνονται στις εγκύους (412 ευρώ πριν τη γέννα) και στα μικρά παιδιά. Οι αιτούντες δικαιούνται πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα παιδιά τους φοιτούν στα δημόσια σχολεία.

Στη Γερμανία, όπου από τις αρχές του έτους έχουν κατατεθεί 218.221 αιτήσεις (από 202.834 πέρσι όλη τη χρονιά), οι «βασικές ανάγκες» των ανθρώπων (στέγαση, τροφή, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) καλύπτοναι από τα κέντρα «πρώτης υποδοχής». Οι αιτούντες λαμβάνουν επιπροσθέτως 143 ευρώ μηνιαίως για τις «προσωπικές ανάγκες» τους. Οι Σύροι δικαιούνται μεγαλύτερης προστασίας: η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όσοι κάνουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου δεν θα στέλνονται πίσω στη χώρα της πρώτης εισόδου τους στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία (με 37.919 αιτήσεις κατά το πρώτο επτάμηνο του 2015) πέρσι παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο (-5% έναντι +44% για το σύνολο της ΕΕ). Προβλέπονται δύο μορφές στήριξης: για τους ενήλικους που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε κέντρα υποδοχής (Cada) δίνεται ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 340,50 ευρώ κατά το διάστημα που εξετάζεται η αίτησή τους. Όσοι διαμένουν σε κέντρα υποδοχής λαμβάνουν από 91 μέχρι 718 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τις παροχές που τους διαθέτει το κέντρο. Δικαιούνται επίσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα παιδιά ηλικίας 6-16 ετών φοιτούν υποχρεωτικά σε σχολεία.

Στην Ιταλία, όπου οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 143% το 2014 (έφτασαν τις 64.625) το ποσό και οι παροχές ποικίλλουν, ανάλογα με τα κέντρα υποδοχής τα οποία λαμβάνουν από το κράτος 35 ευρώ ημερησίως κατ' άτομο. Οι αιτούντες δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μαθήματα ιταλικών και νομική συμπαράσταση. Μετά από έξι μήνες τους δίνεται άδεια διαμονής και το δικαίωμα να εργαστούν μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση για το καθεστώς τους.

Στην Αυστρία, μία από τις χώρες όπου αυξήθηκαν επίσης πολύ (+60% πέρσι) οι αιτήσεις, οι πρόσφυγες δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ εφόσον μένουν σε κέντρο υποδοχής που τους παρέχει κατάλυμα και φαγητό. Δεν μπορούν ωστόσο να απασχοληθούν παρά μόνο σε εποχιακές εργασίες.