Η ιρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα «παράλογες» τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τεχεράνη εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. «Η απόφαση (της ΕΕ) να επιβάλλει κυρώσεις που έχουν πολιτικούς στόχους είναι παράλογη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

«Η ΕΕ καλό θα ήταν να διασφαλίσει τα συμφέροντα του λαού της και όχι να ακολουθεί τυφλά την πολιτική μίας άλλης χώρας», πρόσθεσε κάνοντας σαφή αναφορά στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες να προσθέσουν περισσότερες από 100 νέες ιρανικές επιχειρήσεις στον κατάλογο των εταιρειών και των προσώπων που πλήττονται από τις κυρώσεις της ΕΕ, με στόχο να ασκηθεί οικονομική πίεση στην Τεχεράνη για να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Την ίδια ώρα, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει μία πρόσκληση του Ιράν για να ελέγξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και κάλεσε την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος έφτασε την Κυριακή στην Κίνα, έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Ζιεσί, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζιανγκ Γου.

"Θα εξετάσουμε με προσοχή την πρόσκληση του Ιράν κινέζοι ειδικοί να ελέγξουν τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις", δήλωσε ο Γου.

"Προτρέπουμε επίσης το Ιράν να ενισχύσει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ" πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου προτού καλέσει την Τεχεράνη να επαναλάβει τις συνομιλίες της με την Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Πεκίνο αρνήθηκε τον Ιανουάριο μία ανάλογη πρόσκληση της Τεχεράνη.