Ανάμεσα στους παγετώνες πέρασε ένα ολόκληρο απόγευμα ο Μπαράκ Ομπάμα, τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του στην Αλάσκα

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε:

Εντυπωσιακό! Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι και τα εγγόνια μας θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτό.

Ο Λευκός Οίκος με σχολαστικότητα σχεδίασε τη διαδρομή και τα μέρη από τα οποία θα περνούσε ο πρόεδρος, όλα θεαματικά, για το ταξίδι αυτό στην Αλάσκα που είναι επικεντρωμένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται τρεις μήνες πριν από τη διάσκεψη στο Παρίσι, στόχος της οποίας είναι η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τον περιορισμό κατά 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας και την αποτροπή μιας διαταραχής των κλιματικών μηχανισμών.

Χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος εξήγησε τις απειλές που εγκυμονούν για την περιοχή της Αρκτικής, η οποία υπερθερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη με συνέπεια να βιώνει έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Αλάσκα έχει ήδη δει την ακτογραμμή της να διαβρώνεται με ρυθμό που είναι από τους πιο ταχείς στον κόσμο και πλέον απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στην πλώρη του σκάφους Viewfinder της αμερικανικής ακτοφυλακής, μπροστά σε τρεις παγετώνες που ισορροπούν πάνω στη θάλασσα, ο πρόεδρος Ομπάμα παρατηρεί τα τοπία που κόβουν την ανάσα. Μιλά για τη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο και χαμογελώντας αναφέρει: 

Όταν δεν θα είμαι πρόεδρος, ίσως θα με συναντήσετε εδώ, σε αυτό το μικρό ξύλινο σπίτι στην όχθη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην ξηρά, ο Ομπάμα είχε πλησιάσει πεζός από τον Παγετώνα Exit. Ο παγετώνας αυτός που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της 'Ανκορατζ, έχει υποχωρήσει πάνω από δύο χλμ. από το 1815.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί την υποχώρηση των παγετώνων. Σχεδόν όλοι οι παγετώνες στην Αλάσκα υποχωρούν», τονίζει η Ντέμπορα Κερτζ που εργάζεται στο εθνικό πάρκο.

«Αυτός είναι ένας από τους παγετώνες που έχουν μελετηθεί περισσότερο γιατί είναι ιδιαίτερα προσβάσιμος», εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό».

«Αυτό είναι ο καλύτερος δείκτης που υπάρχει για την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή», προσθέτει ο Ομπάμα, την επομένη μιας ομιλίας του κατά την οποία προειδοποίησε: «Δεν δρούμε αρκετά γρήγορα».