Απόγνωση, κραυγές πανικού, συντρίμμια και σκόνη, πτώματα παντού. Αυτό είναι το τυπικό σκηνικό που μπορεί να δει κανείς στη Λωρίδα της Γάζας μετά από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ, μία εικόνα που όσο και να προκαλεί σοκ, έχει μετατραπεί σε συνηθισμένο φαινόμενο. 

Η περυσινή στρατιωτική επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή», ισοπέδωσε για ακόμη μία φορά τη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί άφησαν σχεδόν όλο τον πληθυσμό σε κατάσταση φτώχειας. Πόλεμος και οικονομικοί αποκλεισμοί, ένας θανατηφόρος συνδυασμός για τον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα, οι κάτοικοι του οποίου κάθε φορά που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, στο τέλος βλέπουν τους κόπους τους να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Και μαζί με αυτό βλέπουν δύο – τρεις συγγενείς τους διαμελισμένους από τις βόμβες, εάν φυσικά έχουν οι ίδιοι γλιτώσει από το κακό. 

Και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για ακόμη πέντε χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας θα καταντήσει στην κυριολεξία κρανίου τόπος. Μία ακατοίκητη, έρημη έκταση... Αυτό τουλάχιστον δείχνει η έκθεση της υπηρεσίας Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία, οι περυσινές επιχειρήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, έριξαν την περιοχή σε βαθύτατη ύφεση. Μόνο που αυτή τη φορά, η πολυπόθητη ανάκαμψη ίσως να μην έρθει ποτέ... 

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ της Γάζας συρρικνώθηκε κατά 15% το 2014, το 72% των νοικοκυριών στην περιοχή υποφέρει από έλλειψη τροφής, και η ανεργία αγγίζει το θηριώδες ποσοστό του 44%. 

«Οι προοπτικές για το 2015 είναι ζοφερές, λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης, της μειωμένης ροής βοήθειας, του αργού ρυθμού ανοικοδόμησης της Γάζας, και των παρατεταμένων συνεπειών της παρακράτησης από το Ισραήλ πόρων που προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή», αναφέρει ο ΟΗΕ

Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφέρει και τον αντίκτυπο που έφεραν στην περιοχή οι τρεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις τα τελευταία έξι χρόνια, σε συνδυασμό με τον οκταετή οικονομικό αποκλεισμό: Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Γάζα, μόνο λόγω της περσινής εκστρατείας. Περισσότερα από 20.000 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ 148 σχολεία, 15 νοσοκομεία και 45 κέντρα υγείας υπέστησαν σοβαρές ζημιές. 

Όπως υπογραμμίζει δεικτικά ο ΟΗΕ, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στον αποκλεισμένο θύλακα είναι στο χαμηλότερο σημείο τους από το 1967, την ώρα που οι ιστραηλινοί έποικοι στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν τετραπλασιαστεί από τη συνθήκη του Όσλο και μετά. Την ίδια στιγμοί οι δωρητές έχουν απομακρυνθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον οικονομικό αποκλεισμό και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

«Όση ανθρωπιστική βοήθεια και να σταλεί δεν αρκεί για να βάλει μία οικονομία στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, όταν ένα έδαφος βρίσκεται υπό το καθεστώς συνεχών στρατιωτικών βομβαρδισμών, καταστροφής υποδομών, απομόνωσης από τις παγκόσμιες αγορές, κατακερματισμού των εγχώριων αγορών και άρνησης πρόσβασης σε εθνικούς φυσικούς πόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση

Τουλάχιστον 247 εργοστάσια, και 300 εμπορικά κέντρα καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από το Ισραήλ, την ώρα που μόνο ο αγροτικός τομέας υπέστη ζημιές ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα η οποία καταγράφει ζοφερές προοπτικές για το μέλλον:

Οι διάφορες επιπτώσεις της υψηλής υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού και του συνωστισμού, είναι μεταξύ των παραγόντων που ενδεχομένως να καταστήσουν τη Γάζα ακατοίκητη μέχρι το 2020.