Σχεδόν 3.000 μετανάστες, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, πολλά εκ των οποίων πολύ μικρής ηλικίας, διασώθηκαν την Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας και τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Έπειτα από την πλέον “φορτωμένη” ημέρα που είχαμε ποτέ, οι ομάδες των MSF και της MOAS (ανθρωπιστική οργάνωση της Μάλτας) διέσωσαν 1.658 ανθρώπους. Όμως αυτό δεν θα έπρεπε να είναι δική μας δουλειά» επεσήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Twitter.

Τουλάχιστον 113 παιδιά, στην πλειονότητά τους από την Ερυθραία, περιλαμβανομένων περίπου 30 ηλικίας κάτω των πέντε ετών, βρήκαν καταφύγιο στη γέφυρα του πλοίου Phoenix, ενός πλοίου που έχουν ναυλώσει οι μη κυβερνητικές οργανώσεις MSF και Moas για τις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Ένα άλλο πλοίο της MSF, το Argos, περισυνέλεξε 993 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 358 γυναίκες και 79 παιδιά. Το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι διέσωσαν 1.219 ανθρώπους, ανάμεσά τους 838 πρόσφυγες που είχαν στοιβαχθεί σε τρία πλεούμενα.