Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού της συμμαχίας κατά της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι θα πρέπει να επιτύχει τους στόχους της μέσα σε λίγους μήνες. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η βούληση μας είναι να διασφαλίσουμε πως η αποστολή στη Λιβύη, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες", δήλωσε στη διάρκεια μιας διαδικασίας ερωτήσεων στο κοινοβούλιο.

   Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ο συντονιστής του αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζιλ ντε Κερσόβ, δήλωσε σήμερα ότι η Λιβύη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα οπλοστάσιο για την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), και πόλος έλξης για το διεθνή αντι-Δυτικό τζιχάντ ("ιερό πόλεμο").

"Έχουμε πολλούς λόγους ανησυχίας", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποίησε σύνοδο κατά επιτροπές στις Βρυξέλλες.

Λιβύη και η Υεμένη, που έγιναν πολύ αδύναμα κράτη, φυλετικά, θα μπορούσαν να γίνουν χρεοκοπημένα κράτη και τόποι έλξης για το διεθνές τζιχάντ", εκτίμησε.

"Τα όπλα που λεηλατήθηκαν από τα οπλοστάσια της Λιβύης, ορισμένα προηγμένης τεχνολογίας, είναι πιθανό να φτάσουν στα χέρια της Aqmi", πρόσθεσε. Ο Ζιλ ντε Κερσόβ ανέφερε, επίσης, τη διάλυση των υπηρεσιών πληροφοριών στην Τυνησία και την Αίγυπτο "επειδή ήταν χείρες καταστολής" και την "απελευθέρωση των οπαδών του τζιχάντ που έχουν παραμείνει ενεργοί".
TAGS