Και όμως... Παρότι η Γερμανία θεωρείται θωρακισμένη από την κρίση του ευρώ, ο βασικός φόβος των κατοίκων της χώρας, είναι ακριβώς αυτή η αναταραχή... 

Σύμφωνα την ετήσια έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας R+V,  σε δείγμα 2.400 ατόμων, το «κόστος της ευρωπαϊκής κρίσης για τον φορολογούμενο» είναι ο φόβος που επικαλείται το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων (64%).

«Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων φοβούνται ότι θα χρειαστεί να επωμισθούν τις αμαρτίες των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε σοβαρή οικονομική κρίση» δήλωσε σε ανακοίνωση ο Μάνφρεντ Σμιτ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Στη λίστα με τις βασικές ανησυχίες των Γερμανών ακολουθούν οι φυσικές καταστροφές (53%), η τρομοκρατία (52%) και ο φόβος ότι οι γερμανικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εισροή των αιτούντων άσυλο (50%).

Άλλη έρευνα, που διεξήχθη από το ινστιτούτο Allensbach, σε δείγμα 1.200 ατόμων, και επικεντρώθηκε στις ηλικίες 30 έως 59 ετών, έδειξε ότι οι Γερμανοί είναι «εξαιρετικά» ικανοποιημένοι με την ποιότητα ζωής στη χώρα.

Στην ερώτηση «Πώς κρίνετε την ποιότητα της ζωής στη Γερμανία», το 65% των ερωτηθέντων απάντησε «καλή» και το 26% «Πολύ καλή», με το συνολικό ποσοστό των ικανοποιημένων να ανέρχεται στο 91%.