Ράπισμα στην καρδιά και τη συνείδηση όλων όσων παρακολουθούν συγκλονισμένοι την εικόνα των πνιγμένων παιδιών στα τουρκικά παράλια είναι τα λόγια του πατέρα του 3χρονου Αϊλάν και του 5χρονου Γκάλεμπ από τη Συρία

O πατέρας του μικρού Σύρου, ηλικίας 3 ετών, που πνίγηκε στα ανοιχτά της Τουρκίας και οι φωτογραφίες του άψυχου σώματός του προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, περιέγραψε σήμερα ότι οι γιοι του «του γλίστρησαν από τα χέρια» όταν το πλοιάριο με το οποίο ταξίδευαν προς την Ελλάδα βυθίστηκε. Και η 27χρονη μητέρα τους πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου.

«Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι από τους επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Όμως τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε ο Αμπντάλα Σενού στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η σύζυγός μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν την φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα όμως δεν μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφθασα στη στεριά» εξήγησε ο Σενού. «Πήγα στο νοσοκομείο και εκεί έμαθα τα άσχημα νέα» προσέθεσε ο πατέρας.

Ο άνδρας, με καταγωγή από την κουρδική πόλη Κομπάνι ανέφερε επίσης στο Dogan ότι είχε επιχειρήσει και άλλη φορά -μάταια ωστόσο- να μεταβεί στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Τότε, το πλοίο τους αναχαιτίστηκε από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Σπαρακτικά σκίτσα με τον μικρό άγγελο

Μια εικόνα που δεν επιτρέπει λόγια... Χίλιες σκέψεις που κλείνουν τα στόματα εκατομμυρίων ανθρώπων του δυτικού κόσμου που παρακολουθούν ανήμποροι το δράμα της ανθρωπότητας και τα αποτελέσματα του πολέμου.

Το κορμάκι ενός 3χρονου μωρού από τη Συρία που ξεβράστηκε στην Αλικαρνασσό, έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και κατακραυγή για την αδιαφορία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ηγεσίας, να αντιμετωπίσει τα προσφυγικά ρεύματα που, τις περισσότερες φορές, έχουν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου. 

 

Ο 3χρονος Αϊλάν και ο αδελφός του, ο 5χρονος Γκαλίπ, ο οποίος επίσης δεν επέζησε από το ναυάγιο, Κούρδοι της Συρίας, ξεκίνησαν μαζί με τους γονείς τους από το Κομπάνι, μια πόλη - φάντασμα, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, για να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. 

Τελικός τους προορισμός θα ήταν ο Καναδάς, όπου ήδη είχαν μεταναστεύσει συγγενείς της οικογένειας. Έναν προορισμό στον οποίο δεν έφτασαν ποτέ, καθώς πνίγηκαν στα νερά του «απέραντου νεκροταφείου» όπου καταλήγει ο δρόμος της προσφυγιάς...

 

Σε ένα από τα σκίτσα, το άψυχο κορμί του 3χρονου παιδιού, κείται μόνο του στα νερά του στέρησαν το μέλλον στο νέο κόσμο, από τον οποίο χωρίζεται με συρματόπλεγμα.