Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις επειδή η χώρα του δεν εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα «βαθύτατα συγκινημένος» από τον θάνατο ενός μικρού Σύρου ηλικίας 3 ετών στην Τουρκία, ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει «τις ηθικές ευθύνες που του αναλογούν».

«Οιοσδήποτε και να δει αυτές τις φωτογραφίες δε μπορεί να μη συγκινηθεί και εγώ -ως πατέρας- συγκινήθηκα βαθύτατα μπροστά στην θέα αυτού του μικρού αγοριού σε μια παραλία της Τουρκίας. Η Βρετανία είναι μια χώρα μια ηθικές αξίες και εμείς θα αναλάβουμε τις ηθικές μας ευθύνες» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα εργοστάσιο Hitachi κατασκευής τρένων στη βόρεια Αγγλία.

Η Βρετανία, που δέχεται πυρά επειδή δεν υποδέχεται αρκετά μεγάλο αριθμό προσφύγων, είναι αντιμέτωπη με τις ασφυκτικές πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, άσκηση κριτική στον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις ότι δηλαδή «το πλέον σημαντικό είναι να επιτευχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα» στις εμπόλεμες περιοχές, παρά οι χώρες να αναλαμβάνουν «όλο και περισσότερους πρόσφυγες».

«Εφόσον είναι αλήθεια ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη στη Συρία και στις άλλες χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο, είναι επίσης αλήθεια το ότι η Βρετανία έχει τη νομική και ηθική υποχρέωση να υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις» υπογράμμισε ο Μούιζνιεκς.

Ανάλογες επικρίσεις αποτυπώθηκαν και στο βρετανικό Τύπο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επέμεινε στην άποψή του επέλεξε ωστόσο να προτάξει τη συναισθηματική διάσταση αυτής της κρίσης, επιβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία νιώθει ότι αυτή η κρίση «σίγουρα την αφορά».

«Υποδεχόμαστε χιλιάδες πρόσφυγες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» τόνισε.