Σε νέα ωμότητα προχώρησε η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανατινάζοντας τρεις από τους περίφημους επιτάφιους πύργους που κοσμούν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας στη συριακή έρημο.

«Ανατίναξαν τρεις από τους επιτάφιους πύργους, αυτούς που ήταν οι καλύτερα διατηρημένοι, οι πιο όμορφοι», δήλωσε ο Μάμον Αμπντελκαρίμ, διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας.

Ο Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι πηγές στην Παλμύρα επιβεβαίωσαν την καταστροφή των τριών σπουδαίων ταφικών μνημείων. «Είχαμε λάβει αναφορές πριν από δέκα ημέρες αλλά τώρα επιβεβαιώνουμε την πληροφορία. Λάβαμε δορυφορικές φωτογραφίες από το ινστιτούτο Syrian Heritage Initiative που εδρεύει στις ΗΠΑ, οι οποίες ελήφθησαν στις 2 Σεπτεμβρίου».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Αμπντελκαρίμ, για τους περίφημους τάφους Ελάχμπελ, Τζάμπλικ και Χίτοτ που χρονολογούνται μεταξύ του 44 και του 103 μ.Χ. και «κατασκευάστηκαν από εύπορες οικογένειες της αρχαίας Παλμύρας και αποτελούσαν το σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων μετά Χριστό. Συγκεκριμένα, ο πύργος Ελάχμπελ χτίστηκε το 103 μ.Χ., είχε τέσσερις ορόφους και υπόγειο που αποτελούσε ολόκληρο όροφο», διευκρίνισε.

Η Παλμύρα, γνωστή ως το «μαργαριτάρι της ερήμου» της Συρίας, «φημίζεται για τους επιτάφιους πύργους της που είναι χαρακτηριστικοί της αρχιτεκτονικής της πόλης», τόνισε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σοκ είχε προκαλέσει πρόσφατα η καταστροφή από το ΙΚ δύο ναών, από τους ωραιότερους της αρχαίας πόλης που αποκαλείται το «μαργαριτάρι της ερήμου», της Συρίας.