Τίτλοι τέλους έπεσαν πριν από λίγο στο δράμα του Αμπντουλάχ Κούρντι, ο οποίος έθαψε την γυναίκα του Ρεχάν και τα δύο του παιδιά Αϊλάν και Γκαλίπ στην πατρίδα τους στην πόλη Κομπάνι της Συρίας. 
 
 
Ο τραγικός πατέρας έβαλε τα κλάματα κατά τη διάρκεια της "Τελετής των Μαρτύρων" βλέπτοντας τις σορούς να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη.
 
Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.
 
 
Όπως τόνισε:

Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις –όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες– να δουν (τι συνέβη) στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο. 

Με την τελετή των Μαρτύρων έπεσε και επίσημα η αυλαία στην ιστορία που ξεκίνησε από την φωτογραφία του άψυχου κορμιού του ενός από τα νήπια, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, που ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και των εφημερίδων αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας συμπόνια αλλά και οργή για αυτό που θεωρείται ως αδράνεια των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.