Νέα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκαν την Πέμπτη στη Σόφια, το Βουκουρέστι και τις πρωτεύουσες άλλων τεσσάρων χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Οι νέες δομές διοίκησης εντάσσεται στα μέτρα που ελήφθησαν από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να απαντά αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον κράτους - μέλους του.

Ο πτέραρχος σερ Κρίστοφερ Χάρπερ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου (IMS) του ΝΑΤΟ, δήλωσε από το Βουκουρέστι, ότι οι δομές που δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία αποτελούν μέρος ενός γενικού σχεδίου και συμβάλλουν στην εξασφάλιση της δυνατότητας ανάπτυξης των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Τα μέτρα του ΝΑΤΟ έχουν αμυντικό χαρακτήρα, ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, πρόσθεσε.

Ο διοικητής της NFIU στο Βουκουρέστι Καταλίν Τικουλέσκου ανακοίνωσε ότι η πρώτη στρατιωτική άσκηση που θα συντονιστεί στην περιοχή από τη μονάδα θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου έτους.
TAGS