Μέσα σε πολύ λίγη ώρα επήλθε ο θάνατος των 71 μεταναστών που στοιβάχτηκαν σε φορτηγό ψυγείο το οποίο εντοπίστηκε σε δρόμο της Αυστρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας. 

«Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων και του όγκου του διαθέσιμου αέρα, ο θάνατος επήλθε κατά τα φαινόμενα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο» από τη στιγμή που οι άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο φορτηγό, στα σερβο-ουγγρικά σύνορα, με βάση τα πρώτα πορίσματα των νεκροψιών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Άιζενσταντ ο Χανς-Πέτερ Ντοσκόζιλ, διοικητής της αστυνομίας του ανατολικού κρατιδίου Μπούργκενλαντ, όπου βρέθηκε το φορτηγό.

Παρότι κανένα θύμα -59 άνδρες, 8 γυναίκες και 4 παιδιά- δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, η έρευνα οδηγεί στη διαπίστωση ότι πρόκειται για πολίτες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν

«Έχουμε βρει συνολικά 17 ταξιδιωτικά έγγραφα. Βάσει αυτών μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι ήταν μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Σύροι, Αφγανοί, Ιρακινοί πιθανόν είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό», πρόσθεσε.

Ο διοικητής της αστυνομίας πρόσθεσε ότι βρέθηκαν 40 κινητά τηλέφωνα και υπήρξε επικοινωνία με ανθρώπους που είπαν ότι είναι συγγενείς των θυμάτων. Επίσης δύο νήπια ανάμεσα στους 71 νεκρούς, ένα κοριτσάκι βρέφος και ένα μικρό αγόρι, ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Ο Ντοσκόζιλ είπε ότι τα θύματα δεν παρουσίαζαν ενδείξεις ότι είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν. Υπήρχε οξυγόνο μόνο για μια η μιάμιση ώρα και φαίνεται ότι άρχισαν σταδιακά να χάνουν τις αισθήσεις τους.

Το φορτηγό βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στις 27 Αυγούστου, κοντά στο Πάρντορφ, όχι μακριά από τα ουγγρικά σύνορα. Ο εντοπισμός των 71 πτωμάτων μέσα στο «ερμητικά κλειστό» φορτηγό συγκλόνισε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό γύρω στις 03.00 ώρα Γκρίνουιτς της 26ης Αυγούστου στα σερβο-ουγγρικά σύνορα, και ο θάνατος συνεπώς επήλθε σχεδόν 24 ώρες πριν από τη στιγμή της μακάβριας ανακάλυψης. Το φορτηγό ψυγείο ήταν «ερμητικά κλειστό», δήλωσε ο Ντοσκόζιλ.